Uitstroomprofielen op
Het Kwadrant Praktijkonderwijs

Welke richting of beroep past bij jou?

Misschien weet je al lang wat jij later wilt worden. Of heb je juist nog geen idee wat je leuk vindt en waar je goed in bent? Geen zorgen, bij ons mag je jouw talenten volop ontdekken. Tijdens praktijklessen op school, bij bedrijven op locatie en door stage te lopen. Je mag zo proeven van allerlei vakken en beroepen. Tot het moment dat jij denkt: “ja, dit is wat ik wil!”. Vanaf dan ga je binnen het door jou gekozen profiel nog meer ervaring en kennis opdoen.

Uit welke profielen kun je kiezen?

Ben jij iemand die het leuk vindt om met mensen om te gaan? Of wil je graag dingen maken, met je handen? Zit jij nooit stil en wil je altijd actief bezig zijn? Niemand is hetzelfde, en dat is maar goed ook! Want bij jouw eigen karakter horen ook eigen talenten. Op Het Kwadrant vind je het werk dat bij jou past. We begeleiden je daar stap voor stap bij. Bekijk alvast de uitstroomprofielen, misschien vind je nu al iets dat bij jou past.

Detailhandel, werken in een winkel

Je staat er misschien niet bij stil, maar er komt een hoop kijken bij het werken in een winkel.

 • Nieuwe producten uitpakken en netjes in de winkel zetten.
 • De winkel schoon en opgeruimd houden.
 • De vragen van klanten beantwoorden.
 • De spullen die klanten willen kopen afrekenen bij de kassa.

Bij detailhandel kun je denken aan allerlei soorten winkels. Een supermarkt, drogist, modewinkel of telefoonzaak bijvoorbeeld. Bij Het Kwadrant leer je eerst meer over wat werken in een winkel inhoudt, belangrijke vaktermen en welke taken hierbij komen kijken. Je mag dit bij een lokale winkel meteen oefenen tijdens de praktijklessen. Later ga je stagelopen in een winkel, waar je je praktijkexamen doet en je certificaat behaalt.

Groen, lekker buiten bezig

Ben jij het liefst buiten aan het werk? Dan is een baan in het groen misschien wel iets voor jou.

 • Je zorgt dat een straat of wijk er altijd netjes uitziet. Zijn de mensen in de buurt blij mee!
 • Je gaat werken in de landbouw. Bijvoorbeeld achter de schermen bij het verwerken van planten, groenten en fruit.
 • Je assisteert bij het zwaardere werk, zoals het uitgraven of ophogen van terrein met een graafmachine.
 • Je gaat aan de slag in een bloemenzaak, en stelt de mooiste bloemstukken samen.

Tijdens praktijklessen ga je buiten aan de slag, op locatie of op het schoolterrein. De vakdocent leert je alles over groen en je mag direct zelf aan de slag. Je praktijkexamen doe je op school. Wat voor werk kun je later  dan gaan doen? Je kunt voor een tuinier werken of voor de gemeente. Je kunt in de bouw of landbouw gaan werken, waar je bijvoorbeeld de grond bewerkt of in het magazijn de oogst verdeelt in kratten.

Horeca, gezellig en gastvrij

Horeca staat voor Hotel – Restaurant – Café, heel breed dus. In deze richting leer je bijvoorbeeld:

 • Welke vaktermen er in de horeca gebruikt worden.
 • Hoe je gasten benadert en gastvrij ontvangt.
 • Aan welke taken je moet denken als je bijvoorbeeld in de keuken of bediening werkt.
 • Hoe je alles schoon en opgeruimd houdt, dat is erg belangrijk in de horeca.

Horeca kan dus van alles zijn. Een restaurant, een cateringbedrijf, lunchroom. Maar ook een keuken in de zorg of een bedrijfskantine. Kies je voor dit profiel, dan kom je er vanzelf achter welke richting en taken jij leuk vindt. Leuk weetje! We hebben een bistro op school. Daar kunnen mensen komen eten en kun jij jouw kennis meteen in de praktijk brengen. Onder begeleiding van onze vakdocent natuurlijk. Ook doe je hier op school je praktijkexamen.

Logistiek, van A naar B

Zonder logistiek zouden de winkels geen voorraad hebben en bedrijven niet kunnen bestaan. Best belangrijk dus! Wat komt er allemaal kijken bij logistiek?

 • Orderpicken (verzamelen van bestellingen in een magazijn), eventueel met een heftruck
 • Producten in de juiste verpakking doen en klaarzetten voor verzending.
 • In- en uitladen van vrachtwagens die bij een magazijn aankomen.
 • De voorraad van een magazijn beheren.

Je begint op school met het beheren van ons schoolmagazijn. Zo leer je eerst in het klein wat logistiek allemaal inhoudt. Dan gaan we op locatie bij een groot magazijn van een bedrijf aan de slag. Zie je meteen hoe het er daar aan toe gaat, welke taken er zijn en hoe een werkdag eruit ziet. Natuurlijk ga je ook op stage bij een logistiek bedrijf in de regio.

Techniek, iets voor jou?

De techniek is heel interessant en er is veel werk in te vinden. Ben jij een beetje handig, of zou je dat graag willen worden? Wie weet is techniek iets voor jou. Waar kun je aan denken?

 • Assisteren van bouwmedewerkers bij hun taken.
 • Lassen, zagen, boren en ander voorbereidend werk.
 • Zorgen dat de juiste gereedschappen en materialen netjes zijn opgeborgen en altijd klaar voor gebruik zijn.
 • Bewerken van materialen, zoals hout en metaal.

Op school leer je tijdens de lessen de basis van techniek. Welke gereedschappen er zijn en wat je daarmee kunt. Je leert nauwkeurig meten, uitrekenen en aftekenen. Tijdens de praktijklessen ga je aan de slag met allerlei bewerkingen. Lassen, draaien, zetwerk, zagen, boren. Indien mogelijk ga je op stage bij een lokaal bedrijf. Je praktijkexamen doe je op Het Kwadrant.

Schoonmaak, alles fris en netjes

Jij wordt er blij van om een ruimte schoon en netjes achter te laten. En je doet een ander er ook nog eens veel plezier mee. Waar moet je aan denken bij het profiel schoonmaak?

 • Welke materialen heb je nodig om schoon te maken?
 • Welke schoonmaakmiddelen gebruik je voor welke klus?
 • In welke volgorde maak je bepaalde dingen schoon?
 • Andere taken, zoals kleding wassen, strijken en vouwen.

Natuurlijk krijg je ook lessen op school, maar je leert door te doen. Daarom krijg je praktijklessen van een instructeur bij een bedrijf op locatie. Daar leert de voorman of -vrouw je meer over het schoonmaak vak. Je werkt steeds zelfstandiger en loopt met begeleiding van de instructeur stage bij verschillende bedrijven. Je doet hier ook praktijkexamen voor je branche certificaten.